Média megjelenések

NAGYOBB ESÉLLYEL, BIZTOSABB SIKERREL

NAGYOBB ESÉLLYEL, BIZTOSABB SIKERREL

Véget ért a 22 hónapos program, amely számos sikeres esélyteremtő lehetőséget nyújtott a szarvasi közoktatásban.
A TÁMOP 3.32-08/2-2008-0045. számú "Esélyegyenlőségi programok megvalósítása a szarvasi közoktatásban" című projekt közel két éves időtartama alatt a legfőbb feladataként jelölte ki a sajátos nevelési igényű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók támogatását. A pályázat olyan programok megvalósítását tette lehetővé, amelyek erősítették az esélyegyenlőség biztosítását, növelték a nevelés-oktatás színtereinek elérhetőségét, szélesítették az együttnevelés területét. A projekt kiemelten kezelte a szociális beilleszkedés támogatását, az eltérő képességű gyerekek és tanulók fejlesztését, a nehézségekkel küzdők speciális megsegítését.
A projekt megvalósítására több mint 52 millió Ft-ot nyert a kedvezményezett, Szarvas Város Önkormányzata, mely összegből a Vajda Péter Intézmény hét telephelyén hoztak létre programokat, rendezvényeket, ahol többször, nem városi fenntartású közoktatási intézmények is részt vehettek. A zárórendezvényen a programokat, amelyek egyben a város Esélyegyenlőségi tervét is szolgálták, Szabó Istvánné, a projekt szakmai vezetője összegezte. Kiemelte a korai és tartós beóvodázás területén elért eredményeket, amelyeket a Baba-mama Klub és a Nyitott óvodai programok segítettek elő. A megvalósítók nagy hangsúlyt fordítottak arra, hogy a halmozottan hátrányos gyerekek közül minél hamarabb minél többen kerüljenek óvodába.
Az általános iskolai diákok pályaorientációját és sikeres pályaválasztását kiscsoportos képességfejlesztő foglalkozások tették lehetővé. Hetente akár több felkészítésen tudtak részt venni a gyerekek, ami végül azt jelentette, hogy 752 órányi kiscsoportos foglalkozást biztosító óra jutott a halmozottan hátrányos és ugyanennyi a sajátos nevelési igényű tanulókra is. Továbbá több vidéki üzemlátogatásra is eljutottak a hetedikes, illetve nyolcadikos tanulók. A programelem a nagysikerű „Egyedül nem megy, Együtt könnyebb” két napos záróprogrammal ért véget.
A középiskolások tekintetében legjelentősebb elem volt az egyéni mentorálás, mely a lemorzsolódás csökkenését eredményezte. Sikerült elérni, hogy a mentorált tanulók minél kevesebb javítóvizsgával, illetve anélkül kerüljenek a felsőbb évfolyamba.
Továbbá hangsúlyozta a szakmai vezető, hogy a pedagógusok és nem pedagógus bevontak körében is számos képzés valósult meg, amelyek az esélyteremtés módszertanának, tanügy-irányítási lehetőségeinek bővítését célozták meg.
A projekt menedzsere, Bakulya Anna szólt a megvalósítás folyamatában aktívan részt vevő hat együttműködő partner: intézmény, civil szervezet, egyesület segítő közreműködéséről. Sorra vette azokat a fórumokat, melyek az intézmények közötti együttműködés mélyítését tették lehetővé, és a szülők bevonását erősítették. A beszámolóban elhangzott, hogy a szülők eleinte bizalmatlanok voltak, de miután rájöttek, hogy a gyerekük a tét, szívesen részt vettek a különféle fórumokon, nyitott óvodai-iskolai eseményeken. A projektmenedzser kiemelte a nyilvánosság szemléletformáló szerepét, amelyek által egyre látogatottabbak és hatékonyabbak lettek a projekt programjai, rendezvényei.
A záróprogramon fotókiállítás és a gyermek- és diákmunkák bemutatója is összegezte a pályázat megvalósulási időszakát. Valamint a meghívottak egy összefoglaló filmet nézhettek meg, amely tartalmában és hangulatában felelevenítette a két éves projekt eseményeit.


 

Lezárult Szarvas Város Önkormányzata esélyegyenlőségi projektje

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Lezárult Szarvas Város Önkormányzata esélyegyenlőségi projektje.

A dokumentum letölthető PDF formátumban


 

Zárult a program - Szarvasi Híradó

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


 

Egyedül nem megy - Szarvasi Híradó

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


 

Karácsonyi Játszóház

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 


1. oldal / 3

Nézettség számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa122
mod_vvisit_counterTegnap59
mod_vvisit_counterEzen a héten435
mod_vvisit_counterUtolsó héten3225
mod_vvisit_counterEbben a hónapban7860
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban5616
mod_vvisit_counterÖsszesen840475