„Száz út vár ránk…”

A Vajda Péter Intézmény általános iskolásai is keresték a továbbtanulás útjait

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja tízedik alkalommal szervezte meg a 2011/2012. tanévben végző általános és középfokú intézmények tanulói, a pályakezdő és a pályakorrekciót tervező felnőtt álláskeresők részére a „Száz út vár ránk…” elnevezésű pályaválasztási vásárt. A rendezvény fő célja információt nyújtani a pályaválasztáshoz, a pályamódosításhoz. A két napos programon közép- és felsőfokú iskolák standjai sokasága, szakmai bemutatók, fórumok ajánlották segítségüket a továbbtanulás helyének kiválasztásához.

 

A Vajda Péter Intézmény 7-8. osztályos általános iskolás, pályaválasztás előtt álló tanulói örömmel fogadták azt a lehetőséget, hogy Békéscsabára utazhattak, akár a szüleikkel együtt. A pályaválasztási vásár megtekintését Szarvas Város Önkormányzata TÁMOP 3.3.2-08/2-2008-0045 jelű, „Esélyegyenlőségi programok megvalósítása a szarvasi közoktatásban” című projekt támogatta a rendezvényen való részvételt. A projekt elősegíti, hogy mindenki megtalálhassa azt az iskolát, szakmát, ami számára a leginkább megfelelőbb. A diákok láthatták, hogy a pályaválasztás komoly dolog. Korai döntést megfontoltan kell meghozni, ezért kell minél előbb tájékozódni, megismerni a képzési lehetőségeket, szakmákat, azokat oktató középiskolákat. A pályaorientációs programként szervezett utazás kiegészítette a projekt többi kiscsoportos felkészítő foglalkozásait, amelyek szintén a továbbtanulás sikerét szolgálják.

A nézelődésen túl számos szakmához kapcsolódó tevékenységet akár ki is lehetett próbálni. Azok részére, akik még nagyon tanácstalanok, ezek a lehetőségek hozták igazán testközelbe a reprezentált szakmákat. Számukra az intézményünk pályaorientációs tesztek kitöltésével nyújtott segítséget, főként az irányultság meghatározásában. Nagyon sok prospektust, szórólapot, plakátot gyűjtöttek be diákjaink, így otthon tovább lehet majd folytatni a továbbtanulás lehetőségeiben való elmélyülést. Iskolánk több oldalas kiadványát is tanulmányozhatják. Számos esetben nagyon nehéz a döntés, hiszen az érdeklődés, a képességek, készségek, tanulmányi eredmény mellett sajátos, egyéni, egyedi tényezőket is figyelembe kell venni, hiszen személyre szabott döntést kell hozni.

Többen megszívlelendőnek tartották a megnyitóban elhangzott gondolatokat: Érdemesebb egy jó szakmát kitanulni, mint egy „gyenge” diplomát szerezni. A jó szakmai alapokra lehet tovább még felsőfokú képzést ráépíteni.

A célok megvalósításához a tanulás a legfontosabb, hiszen a középiskolákba való bejutáshoz általában az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe. A tanuláshoz, felkészüléshez pedig TÁMOP–os projekt kiemelt segítséget ad a továbbtanulás előtt állóknak. Kiscsoportos felkészítő foglalkozásokon fejleszthetik az önismeretüket, szakma- és pályaismeretüket. Pályaválasztási programok folyamatosan segítséget adnak nemcsak a tanulóknak, hanem a szüleiknek is. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódott ez a Pályaválasztási Vásár, amit megelőzött az intézmény II. Szakmai Kiállítása. A sort folytatva kerül megrendezésre 2011. november 18-án az iskola nyílt napja, melyre ismét tartalmas programmal várják az érdeklődőket.

bwd  Set 1/4  fwd

 

Nézettség számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa68
mod_vvisit_counterTegnap516
mod_vvisit_counterEzen a héten2550
mod_vvisit_counterUtolsó héten3355
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11777
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban15670
mod_vvisit_counterÖsszesen809002