TÁMOP-3.3.2 megvalósítók

Intézmény bemutatása

    Szarvas Város Önkormányzata által fenntartott intézmény, a Vajda Péter Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium, Általános Iskola, Óvoda, Nyilvános Könyvtár (székhely: 5540 Szarvas, Kossuth Lajos utca 5-7.) melynek főigazgatója Kohut Andrásné, 2007. augusztus 1. napjától az egyetlen többcélú intézmény (az óvodától a szakképzésig) keretén belül látja el a 3éves korú gyerekektől a felnőttkorig a nevelést, oktatást.

    Az intézményhez tartozó intézményegységek, az óvodák és az általános iskola, valamint az általános iskola és a középiskolák között alapvetően szoros együttműködés várható el. Közös érdek, hogy az itt tanuló gyerekek képességüknek megfelelő oktatásban és nevelésben részesüljenek. Az intézmény 2005/2006-os tanévtől integráltan felvállalta a sajátos nevelési igényű tanulók nevelését, oktatását. Bevezetésre került felmenő rendszerben, 1. évfolyamtól kezdődően a kéttanítós modell, amelynek keretében a tanító pedagógusok mellett megsegítő pedagógusok együttes jelenlétére épülő nevelő-oktató munka folyik. Ezáltal lehetőség nyílott a gyógypedagógiai támogatás mellett preventíven foglalkozni azokkal a tanulókkal is, akiknek rövidebb, hosszabb ideig van szükségük megsegítésre a tanulási nehézségeikben. Folytatólag ezt a további szakaszban, 5. osztálytól a csoportbontásban szervezett nevelés-oktatás szolgálja.

    A középiskolák képzési kínálata arra irányul, hogy minél szélesebb palettán nyújtson lehetőséget a szarvasi diákok helyben folytatható középiskolai továbbtanulására. Gimnáziumi, szakközépiskolai képzés mellett szakiskolai szakmatanulás is választható. Érettségi utáni szakképzési lehetőségek, akkreditált felsőfokú szakképzések megszerzése is adottak az intézményen belül.

    Szarvas Város Önkormányzata, mint fenntartó 2008-ban pályázatot nyújtott be az „Esélyegyenlőségi programok megvalósítása a szarvasi közoktatásban” elnevezésű projektje támogatására, melyre TÁMOP 3.3.2.- 08/2-2008-0045. pályázati azonosítóval pozitív támogatói döntésben részesült. A pályázati projekt az SNI és a HHH gyermekek, tanulók esélyegyenlőségét a nevelési fejlesztési területeken és a tanulásban hivatott támogatni, illetve Szarvas Város Önkormányzata Közoktatási Esélyegyenlőségi Programjában megfogalmazott feladatok megvalósítását is elősegíti az önkormányzati fenntartású óvodákra és közoktatási intézményekre vonatkozó területeken.

    A projekt megvalósítása mindazon társintézmények, civil szervezetek együttműködésével történik, amelyek a gyermekek nevelésében, oktatásában, azt szolgáló, támogató, megsegítő tevékenységben részt vesznek. A projektelemek, mint tevékenységek, egyéni és kiscsoportos fejlesztések az SNI és a HHH gyermekek, tanulók körében, az esélyegyenlőségi programok szüleik bevonásával kerülnek megszervezésre.

    A fenntartó a benyújtott pályázatára a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében az Esélyegyenlőségi programok végrehajtásának támogatására  52.606.965 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

    A projekt kiemelt célja az SNI-s és a HHH-s gyermekek, tanulók esélyegyenlőségének javítása:
- a korai és folyamatos óvodáztatás elősegítésével,
- a személyre szabott pályaorientációs és pályaválasztási tanácsadás, tanulási utak megsegítése biztosításával,
- a lemorzsolódás csökkenésének elérésével a középiskolai tanulmányok során.

    A projekt során a települési esélyegyenlőségi intézkedési tervben megfogalmazott célokhoz is közelebb kell jutni: beavatkozásokkal csökkenteni kell az iskolai szegregációt, támogatni kell az integrációt, segítni az SNI-s gyermekek nevelését, biztosítani a HHH-s gyermekek korai és tartós óvodáztatását, megerősíteni a továbbtanulási utakat, minőségi munka érdekében továbbképzéseket kell igénybe venni.

    A projekt megvalósításának színterei a Vajda Péter Intézmény alábbi címen található telephelyei:

1. Szakképző Iskola, Kossuth u. 5-7.
2. Gimnázium, Vajda P. u.20.
3. Szakképző Iskola, Vasút u. 68-70.
4. Általános Iskola, Fő tér 3.
5. Óvoda, Kossuth u. 66.
6. Óvoda, Dózsa Gy. u. 24.
7. Óvoda, Zöldpázsit u.4/1.


Az intézményről bővebb információ:  www.szvki.hu

 

Nézettség számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa4
mod_vvisit_counterTegnap123
mod_vvisit_counterEzen a héten589
mod_vvisit_counterUtolsó héten4205
mod_vvisit_counterEbben a hónapban7865
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban5616
mod_vvisit_counterÖsszesen840480